Godt at vide

Nakkesmerter

Skrevet af Stefan Risom Witt, professionsbachelor i fysioterapi

Nakkesmerter er smerter eller ubehag i området fra den nederste del af kraniet til den øverste del af skulderpartiet. Smerterne kan opstå gradvist eller pludseligt og kan variere fra lette til meget stærke. I nogle tilfælde vil nakkesmerter ledsages af udstrålende smerter til skuldre og arme eller hovedpine.

Nakkesmerter er en almindelig problematik, der årligt rammer 30-50% af den voksne befolkning. Smerterne forekommer hyppigst hos kvinder og bliver mere udbredte med alderen, nogle gange i form af kroniske smerter*. Hvis smerternes betegnes som kroniske, betyder det ikke nødvendigvis at de altid vil være til stede, men nærmere at de har varet ved i mere end 3-6 måneder**.

Hvad kan årsagerne være til nakkesmerter?

Stramme og ømme muskler

Stramme og ømme muskler i nakken er en af de hyppigste årsager til nakkesmerter. Dette skyldes ofte arbejdsbelastning og -stilling, hvor man sidder i samme position i længere tid, eksempelvis foran en computer, eller har en dårlig holdning med fremskudt nakke og skuldre. Det kan også skyldes stress eller andre psykiske belastninger, hvor nakke-, skulder- og/eller hovedmuskulaturen spænder op.

Nedsat bevægelighed i nakkens led

Nedsat bevægelighed i et eller flere af nakkens led kan det skyldes manglende bevægelse, fordi man har holdt samme stilling i for lang tid, eller ikke har bevæget nakken og/eller hovedet ud i yderstillinger i længere tid. Det kan også skyldes slidgigt i halshvirvlerne eller en akut tilstand, som for eksempel et forbigående hold i nakken, som kan give stivhed og nedsat bevægelighed.

Nakkehovedpine

Nakkehovedpine opstår, når nedsat bevægelighed i et eller flere af leddene mellem halshvirvlerne forårsager smerte. Denne tilstand skyldes ofte problemer med nakkeleddene, som kan være forårsaget af f.eks. langvarig dårlig holdning, slidgigt eller skader.

Værd at vide

Der kan også være mere alvorlige, men sjældnere, årsager til nakkesmerter, såsom en akut diskusprolaps, fibromyalgi, leddegigt eller andre sygdomme. 

Husk altid at kontakte egen læge eller anden sundhedsprofessionel for en grundig udredning af dine smerter og symptomer.

Forebyggelse af nakkesmerter

Arbejdsstilling

Sørg for at have en ergonomisk god arbejdsplads, hvor du sidder behageligt, og skærmen er placeret i øjenhøjde. Undgå at bøje nakken fremad i længere tid ad gangen.  

Regelmæssig skift af stilling og bevægelser

Skift ofte arbejdsstilling, og tag korte pauser hver time for at strække nakke- og skuldremuskulaturen ud. Det er en god ide dat supplere med andre øvelser. Dette gælder især, hvis du arbejder ved en computer eller udfører andre gentagende bevægelser eller statisk arbejde. En god huskeregel er, at den næste stilling er den bedste stilling.  

Styrke nakke- og skuldermuskler

Styrketræning med fokus på nakke- og skuldermuskulaturen kan hjælpe med at forebygge smerter. Stærke muskler kan støtte og stabilisere nakken og reducere risikoen for spændinger og smerter.

Behandling af nakkesmerter

Træning og motion

Den bedste behandling er at træne og motionere. Det er vigtigt at være aktiv og få bevægelighed i kroppen.

Varmebehandling

Anvendelse af varme, eksempelvis i form af en varmepude, kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og smerter.

Fysisk behandling

En fysioterapeut kan hjælpe med behandling af nakken samt øvelser, der styrker nakke- og rygmusklerne og hjælper med at forbedre din holdning og bevægelighed. Behandlingen kan kombineres med træningsøvelser for at løsne spændte nakkemuskler og forbedre blodcirkulationen, hvilket kan reducere smerter og stivhed. Andre fysiske behandlingsformer kan også hjælpe på dine nakkesmerter, bl.a. massage og kiropraktik.

Hvornår bør du kontakte en sundhedsfaglig?

Du kan altid kontakte din læge med spørgsmål om smerter eller symptomer, men især hvis du mærker følgende:

 

  • Akutte stærke smerter. Især hvis smerterne stråler ud i en arm
  • Vedvarende gener, som ikke forbedres trods overnævnte tiltag
  • Nakkesmerter og generel følelse af utilpashed, som f.eks. svimmelhed, kvalme og/eller synsforstyrrelser
  • Føleudfald med styringsbesvær af overarmen. Kontakt her din læge med henblik på videre udredning.