Godt at vide

Hvorfor er holdtræning godt for både krop, sind og fællesskab?

Skrevet af Emil Bossow, professionsbachelor i fysioterapi 

Der findes mange forskellige typer holdtræning med forskellige mål og egnet til mange forskellige typer problematikker. 

Hvis man inddeler de områder, holdtræning primært har effekt på, bliver det tydeligt, hvor meget holdtræning kan hjælpe mennesker til at få det bedre.

Et helt almindeligt træningshold har nemlig mange skjulte effekter og gevinster, som kan læse mere om her. 

Fysisk sundhed 

  • Motivation og intensitet
    At træne sammen med andre kan øge motivationen og gøre det lettere at presse sig selv til at yde mere, end man ville alene. Instruktøren og andre deltagere kan inspirere dig til at give det ekstra skub, der fører til bedre træningsresultater. 
  • Variation
    Holdtræning tilbyder ofte forskellige former for træning, såsom styrketræning, cardio, yoga eller dans. Dette hjælper med at forbedre både styrke, udholdenhed, fleksibilitet og balance, alt efter hvad man har mest lyst til eller behov for. 
  • Faste tidspunkter
    Holdtræning sker på faste tidspunkter, hvilket hjælper med at skabe en rutine. Dette fremmer regelmæssig træning, hvilket er det vigtigste aspekt. 
  • Træningseffekt
    Træningen vil, alt efter holdtypen, øge ens fysiske formåen, hvad end det er styrke, udholdenhed eller smidighed. Det er veldokumenteret, at træning og fysisk aktivitet kan afhjælpe de mest almindelige former for smerter. 

Mental sundhed

  • Stressreduktion
    Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, som er kroppens naturlige 'feel-good' hormoner. Dette hjælper med at reducere stress og forbedre humøret under og efter træning. Det bidrager også til, at man får lyst til at gøre det igen. 
  • Social støtte
    At træne sammen med andre kan skabe en følelse af samhørighed og fællesskab. Det at dele en aktivitet med andre kan aflede tanker fra stress eller bekymringer i dagligdagen. 
  • Styring
    Til holdtræning vil der oftest være en instruktør, som sætter dagsordenen for træningen. Det betyder, at man slipper for planlægning af indholdet, hvilket for mange ellers kan være én af barriererne for at komme til træning. 
  • Træningseffekt
    Selvom man som udgangspunkt tænker, at cardio og zumba- eller styrkeholdtræning udføres for at blive stærkere og mere udholdende, er der god evidens for, at disse holdtræninger også kan behandle mentale sygdomme som angst og depression. 

Fællesskab 

  • Samhørighed
    At træne i en gruppe skaber mulighed for at opbygge sociale bånd og fællesskaber. Du får mulighed for at møde nye mennesker og føle dig som en del af et hold eller en gruppe. 
  • Støtte og ansvar
    Mange oplever, at det at være en del af en gruppe skaber ansvarsfølelse. Du er mere tilbøjelig til at møde op, når du ved, at andre regner med dig. Den gensidige støtte kan hjælpe med at fastholde træningen over længere tid. 
  • Fælles mål
    Det at arbejde hen mod et fælles mål, som f.eks. at gennemføre en træning, skaber en følelse af at opnå noget sammen. Dette kan være meget motiverende.