Selvkontrol

Kunsten at ændre vaner

Vi har alle vaner. Både de gode og de dårlige af slagsen. Det kan være private vaner, fx at du vælger sofaen i stedet for motion, at du er blevet afhængig af sukker, eller at du ryger.

Vaner hjælper os til at klare hverdagen. Vaner giver forudsigelighed, og kan være en hjælp til at håndtere udfordringer. Men vaner kan også ende som en hindring for vores velvære både fysisk, psykisk og socialt. Derfor kan det nogle gange være godt – og måske ligefrem nødvendigt – at ændre vaner. Det er for de fleste af os nemmere sagt end gjort.

Har du forsøgt at ændre vaner?
Du kender sikkert til det at tænke over dine dårlige vaner fra tid til anden. Måske fordi du mærker, at en dårlig vane giver dig problemer. Måske fordi du selv, eller andre, taler til din dårlige samvittighed. Og så forsøger du at ændre vanen. Det starter måske godt, men tit bliver det ikke til så meget mere end de gode intentioner. Fordi vaner er, ja, vaner.

Men det er muligt at ændre på de vaner, du har tillagt dig gennem livet. For de fleste kræver det både motivation, viljestyrke og teknik.

Teknikker til at ændre vaner
Når du vil ændre en vane, der er blevet til en last, så kan disse seks teknikker være en hjælp.

"Mere eller mindre" kan være godt for dig

  • Mere bevægelse: Aftal en walk and talk om ugen i stedet for et 'siddende møde'.
  • Mere struktur i hverdagen: Beslut dig for to dage om ugen, hvor du går hjem til en bestemt tid.
  • Mindre snak i storrumskontoret: Skift pladser og planlæg små pauser, hvor I kan få talt sammen.
  • Mindre mad: Spis af en mindre tallerken.
  • Mere fokus: Book kortere møder, når det er dig, som indkalder.
  • Mindre sukker: Køb mindre med hjem og husk et alternativ.
  • Færre overspringshandlinger: Book to tider om ugen i din kalender, hvor du uforstyrret kan sidde og fordybe dig med en opgave.

Vær tålmodig
At være tålmodig er nok det allersværeste, når du gerne vil ændre en vane. Du har jo besluttet dig, og det skal bare lykkes/virke her og nu. Men tålmodighed lønner sig. Vaner bliver oplært over tid, og derfor er det sikreste at respektere vanens natur, så du også aflærer den over tid.

Hvad så med alle de eksempler man har hørt om rygere, der kvitter smøgerne fra den ene dag til den anden? Alle mennesker er forskellige. Og ja – for nogle virker "den kolde tyrker", hvor de pludselig har fået nok og kvitter den dårlige vane med det samme. Men lad være med at slå dig selv i hovedet med denne slags eksempler.

Det er okay at "falde i"
Ros og belønning hjælper bedst, når du vil ændre en vane. De fleste falder tilbage i den dårlige vane, når de er under pres. Lad derfor være med at se et tilbageskridt eller to som nederlag. Du har taget en beslutning, du er bevidst om, hvad du vil ændre, hvordan du vil ændre og hvordan du trinvist vil gå frem. Med andre ord: Du er på rette vej, selvom du ind imellem "falder i".