At miste sit arbejde er for de fleste mennesker en markant ændring i livet socialt og økonomisk. Det kan medføre reaktioner, som kendetegner reaktionsmønstret i forbin­delse med andre alvorlige begivenheder i et menneskes liv.

Til dig, der har mistet jobbet

  • Det kan være chokerende at stå i en ny situation. Tal med en, du er tryg ved, om den situation du står i.
  • Hvad har du, på godt og ondt, lært af situationen? En forandring kan bringe nye muligheder med sig: hvad skal det næste skridt være?

Som leder

  • Du skal sikre, at en afskedigelse finder sted på rette vis, og at du som leder ikke overtræder lovgivningen.
  • Det er også vigtigt, at afskedigelsen sker med værdighed. Sørg for, at det sker på en ordentlig måde, for den som står til at skulle miste sit job.

 Som pårørende eller kollega

  • Vær opmærksom på, at afskedigelsen kan påvirke resten af afdelingen og virksomheden. Overvej, hvordan I kan bearbejde afskedigelsen i den pågældende situation. Hvad kan I lære?
  • Når en person ufrivilligt mister sit job, er det en stor forandring, som det kan tage tid at forstå og acceptere. Lyt og tal derfor med ham eller hende, som har mistet sit job og støt op, så godt du kan, uden du nødvendigvis skal komme med løsningen.

At miste sit job er for mange et tab af den identitet, som ligger indlejret i et arbejde. Man kan føle sig udstødt af fællesskabet, og ens reaktion kan påvirke ens familie. En afskedigelse har betydning både for den, der bliver sagt op, for kollegerne og for hele virksomheden.