Succesfuld forandringsproces med medarbejderen i centrum

15-11-2017

Godt arbejdsklima, trivsel og samarbejdsevne er efterspurgte mangelvarer i mange danske virksomheder. I første halvdel af 2017 iværksatte vi i Falck Healthcare over 7.000 psykologforløb med medarbejdere, der mistrivedes på deres arbejdsplads, blandt andet på grund af dårligt arbejdsklima, dårlig ledelse, samarbejdsvanskeligheder og problemer, som var opstået på grund af forandringer i virksomheden.

I vandteknologivirksomheden Aquaporin gennemgår de lige nu store forandringer, men er fast besluttet på at skabe et bedre arbejdsmiljø, så forandringerne ikke påvirker medarbejdernes trivsel.

– Vi har det godt hos Aquaporin, fortæller Erica Lundqvist Key, der er laborant i Aquaporin. Vi har dog også på kort tid oplevet mange nødvendige forandringer, og selvom det er gode forandringer, har de også været udfordrende og stressende.

Forandringer i virksomheder skaber midlertidigt kaos

– På bare to år er vi gået fra at være en lille start up-virksomhed med 29 medarbejdere, til at vi nu er 48 medarbejdere med en bred sammensætning af faglige profiler. Vi er gået ind i en kommerciel fase, hvor vi ud over at have fokus på forskning, nu også skal til at producere og sælge, fortæller Thomas Christian Beck, der er Chief Operating Officer for Aquaporin. – Vi er flyttet til nye lokaler, nye medarbejdere er kommet til,og gamle medarbejdere har sagt farvel. Vi er fuldt ud bevidste om, at der skal fokus på arbejdsmiljøet. Derfor skal vi til at starte op med et nyt holistisk Well-being projekt, der er kommet på markedet. 

– Vi var næsten som en lille familie her i Aquaporin, fortæller Katrine Hall Andersen, der er Head of Business Support i Aquaporin. – Vi kunne stort set sidde omkring det samme frokostbord, vi var flest forskere, og alle havde en idé om alt, hvad der skete i virksomheden. – Både mit arbejde og virksomheden har på kort tid forandret sig meget, fortæller Erica. Der er kommet mere hierarki med flere medarbejdere. Jeg synes derfor, det er godt, at vi får noget støtte udefra, så vi kan få fokus på, hvad vores ansvar, roller og forventninger er til hinanden. Vi får stemningen ned på papir, så det bliver dokumenteret og målbart, i stedet for at det kun er fornemmelser. Så kan ledelsen se, hvor der hurtigt kan gøres en indsats, de nemme'quick-fixes', og vi kan efterfølgende arbejde på de mere tidskrævende.

Camilla Holst, der er konceptchef i Organisation & Ledelse i Falck Healthcare, ser ofte, at forandringer i virksomheder med vækst, opkøb, fyringsrunder eller fokus på implementering af systemer skaber et midlertidigt kaos. – Forandringer tager plads fra trivsel, innovation og kreativitet. Skal virksomheder godt igennem forandringer og vækste uden stress, kræver det fokus på teamwork, kommunikation og trivsel hos individet. Alle i en virksomhed skal yde deres bedste. Ikke på en måde, hvor de føler et pres over hovedet, men fordi de kender deres rolle. De ved, hvilken vej de skal gå, og de oplever at være i trivsel. Det giver god mening, at Aquaporin arbejder forebyggende med alle lag i virksomheden, fordi de er i transformation fra at være 'en stor familie' til en kommerciel virksomhed.

Trivsel giver gevinst

– Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får synliggjort de positive takter, vi har i virksomheden, siger Katrine Hall-Andersen. Forandringer kræver tilvænning. For at undgå siloopdeling og for at håndtere forandringsprocessen og den interne kommunikation bedst muligt synes vi, at et Well-being program, hvor alle i virksomheden deltager, er den helt rigtige løsning til at booste vores trivsel og gode arbejdsmiljø. Det er ingen hemmelighed, at når man trives, er motiveret og arbejdsglæden er høj, er man mere effektiv. Det er både en gevinst for en selv og for arbejdspladsen.

Det er forhistorisk bare at buldre derudad

– Det er vigtigt, at vi har et godt arbejdsmiljø, siger Thomas Christian Beck. – Jeg tror, at vi i perioden, hvor vi arbejder intensivt med trivsel, kommer til at få nogle diskussioner. Der bliver sagt ting højt, som ikke tidligere er hørt. Det er kun godt. Jeg tror, det gør os endnu stærkere. Men jeg tror så heller ikke, at det er gjort med det. Der vil altid være et ansvar hos ledelsen og medarbejderne, for at vi sikrer og udbygger det initiativ og den gode takt, som vi har. Bare man er to i en virksomhed, er der en interaktion, der skal optimeres på. Det var kun i gamle dage, at man bare kunne buldre derudad. Det er naturligt i et moderne firma, at man sikrer et godt arbejdsmiljø for sine medarbejdere – længere er den ikke.

Vil du vide mere om, hvordan du kan øge trivsel i din virksomhed?
I Falck Healthcare har vi udviklet programmet Well-being Management, som har til formål at øge medarbejdertrivslen og samtidig skabe øget produktivitet.

Læs here om Well-being Management.

Du kan også kontakte Konceptchef i Organisation & Ledelse, Camilla Holst, på 40 28 35 76 eller camilla.holst@falck.dk, hvis du er interesseret i at høre mere om programmet.

Nyheder 2017

Succesfuld forandringsproces med medarbejderen i centrum

15-11-17
I vandteknologivirksomheden Aquaporin gennemgår de lige nu store forandringer, men er fast besluttet på at skabe et bedre arbejdsmiljø, så forandringerne ikke påvirker medarbejdernes trivsel.
Læs mere...

I Siemens har de fokus på forebyggelse af stress

09-11-17
I mange danske virksomheder er stress ikke længere tabu, men så alligevel er det lidt. Det kan være svært for ledere at se tegn på stress hos deres medarbejdere. Men de danske virksomheder er ved at være klar over, at trivsel er mere end et løbehold og en frugtkurv, og det nytter at arbejde forebyggende.
Læs mere...

Sammen om mental sundhed på arbejdspladser

29-09-17
I Falck Healthcare ved vi, at den mentale sundhed er mindst ligeså vigtig som den fysiske. Derfor er vi en del af partnerskabet "Sammen om mental sundhed", der er et tværgående samarbejde mellem aktører, der beskæftiger sig med mental sundhed på arbejdspladsen.
Læs mere...

Sådan leder du generationen, der 'ikke vil ledes'

28-09-17
Generation Z kan ikke ledes på traditionel vis. Som leder står du med andre ord over for at skulle lede en gruppe medarbejdere, der har andre krav til en arbejdsplads, end vi er vant til.
Læs mere...

Mød Anja - én af vores telefoniske førstehjælpere

28-09-17
Anja sidder i Falck Healthcares psykologiske rådgivningscenter, hvor hun og de godt 20 andre kollegaer hver dag modtager opkald fra mennesker i krise som fx ved brandulykker, trafikuheld eller ved en arbejdsrelateret krise.
Læs mere...

Falck Healthcare åbner nyt unikt Sundhedscenter i København

25-09-17
Den 3. oktober 2017 slår vi dørene op til 'Falck Healthcare Sundhedscenter KBH', som ligger tæt på Københavns Hovedbanegård og Tivoli. I et helt nyt topprofessionelt center samler vi alle vores professionelle sundhedsfaglige kompetencer.
Læs mere...

Og vinderen er...

02-05-17
It-sikkerhedsfirmaet Chili Security fik her til morgen surprise-besøg, hvor de fik overrakt prisen som vinder af konkurrencen Danmarks Sundeste Arbejdsplads
Læs mere...

Tillykke til de fem regionsvindere

27-04-17
Konkurrencen "Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2017" er nu slut. Tusind tak til alle deltagerne. Vi har fået mange fantastiske, inspirerende og sjove initiativer, som har givet hinanden kamp til stregen.
Læs mere...

Styrk arbejdsmiljøet i krydsfeltet mellem omsorg og service

31-03-2017
SMART Breaks er er et værktøj, der længe har været brugt i træningsverdenen, men det har i de senere år fundet anvendelse som ledelsesværktøj.
Læs mere...

SMART Breaks i arbejdstiden mindsker smerter

31-03-2017
SMART Breaks er er et værktøj, der længe har været brugt i træningsverdenen, men det har i de senere år fundet anvendelse som ledelsesværktøj.
Læs mere...

StressSpottere

31-03-2017
Langtidssygemeldinger er dyre og har store og ofte alvorlige konsekvenser for en arbejdsplads. Sygemeldingerne resulterer blandt andet i tabt arbejdsindsats, eller større arbejdsbyrder for kollegerne eller lederen.
Læs mere...

Sundhed på Spil skaber sammenhold og ændrer vaner i Frederikshavn

31-03-2017
I Ejendomscentret Drift og Service i Frederikshavn kommune, har man siden januar 2016 haft fokus på medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed. Et af sundhedstiltagene er en digital løsning, nemlig en app kaldet Sundhed på Spil.
Læs mere...

Medarbejdernes trivsel er en nøglefaktor til succes

22-03-2017
Vi kan ikke blive ved med at presse medarbejderne i én uendelig spiral, der år efter år øger virksomhedernes succes. Thomas Kirk Vilsbøll, adm. dir i Falck Healthcare, fortæller her om en særlig forretningsenhed, der skal
hjælpe danske virksomheder med ønsket om øget performance under hensyntagen til medarbejdernes psykiske ve og vel.
Læs mere...

Vis verden, at du arbejder på Danmarks sundeste arbejdsplads

22-03-2017
I konkurrencen "Danmarks Sundeste Arbejdsplads" dyster danske virksomheder om at vinde "Initiativprisen 2017". Så har I et godt initiativ, der øger trivsel og sundhed i din virksomhed eller afdeling, så tilmeld jer her og vis Danmark, at du arbejder på en sund arbejdsplads.
Læs mere...

Strategi er sundere end æbler

22-03-2017
De fleste organisationer kender de månedlige lønudgifter og mange kender sygefraværsprocenten. Men kender I også antallet af medarbejdere, der går på arbejde selv om de mistrives fysisk eller psykisk - og hvilken indflydelse det har på produktiviteten? Og ved I om jeres sundhedsindsatser rammer der, hvor behovet er?
Læs mere...

Fremtidens organisation skal vandes og slå lidt mere rod

22-03-2017
I fremtiden er du ikke bare leder, fordi det står på dit visitkort. Du er leder, når nogen følger efter dig. Følger de ikke efter, er du ganske enkelt bare ude at gå en tur. Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fortæller om, hvad moderne ledelse handler om.
Læs mere...

Mød Jacob!

22-03-2017
Jacob Vindbjerg Nissen er psykolog i Falck Healthcare og reflekterer her over sprogbruget i virksomhederne samt risikoen ved at brænde for sit arbejde. Læs mere...

Sygdom, sundhed og den elektroniske revolution

22-03-2017
 Anders Colding-Jørgensen er psykolog, debattør, foredragsholder og blogger. Læs her om hans refleksioner over fremtidens sundhed og den elektroniske verden.
Læs mere...

Har du Danmarks sundeste arbejdsliv?

06-02-2017 
Vi bruger meget af vores tid på vores arbejdsplads, og arbejdet har kæmpe indflydelse på vores helbred. Derfor er vi nysgerrige efter at undersøge, hvad danskerne gør for at skabe et sundt arbejdsliv", fortæller Peter Qvortrup Geisling.
Læs mere...

Nyt samarbejde sætter fokus på trivsel

06-02-2017
Falck Healthcare har i samarbejde med Dansk Metal, Lungeforeningen og Selskab for Mænds Sundhed startet projektet Sundhed i Gear.
Læs mere...

Opnå højere trivsel med ny filosofi

15-01-2017
Thomas Kirk Vilsbøll, adm. direktør i Falck Healthcare fortæller om, hvordan organisationer kan opnå højere trivsel og produktivitet med ny filosofi.
Læs mere...

Well-being skaber vindervirksomheder

15-01-2017
Falck Healthcare introducerer et nyt Well-being Management-program, der højne trivslen og øger produktiviteten.
Læs mere...

Jeg er ikke kommet tilbage. Jeg er kommet videre.

15-01-2017
Læs om Rikkes erfaringer som stressramt, og hvordan hun ser på samfundets og virksomhedernes indsatser for at skabe trivsel på arbejdsmarkedet.
Læs mere...

Mød Peter – vores nye chefkonsulent

15-01-2017
Peter Richter er seneste skud på stammen i Falck Healthcares nye forretningsenhed Organisation og Ledelse. Her fortæller han bl.a. om, hvordan Livgarden blev afgørende for karrieren.
Læs mere...

Uden kortlægning af trivslen famler du i blinde

11-01-2017
Falck Healthcare har udviklet en ny og ganske unik trivselsmåling, som er et redskab til dig, der arbejder med udvikling af medarbejdersundhed og trivsel.
Læs mere...